Saya
makan sama seperti orang lain makan, tetapi kenapa saya sakit?
Jawapannya
kerana makan tidak seimbang.
Makanan
mempunyai 2 sifat
1.Makanan yang bersifat stabil.
Banyak terdapat dalam makanan yang berwarna
oren,merah,ungu seperti lobak merah,tomato,terung ungu,cili merah, bawang
merah, betik,limau oren,apel merah,tembikai,anggur ungu, halia, kunyit. Warna
hijau gelap-cekup manis,daun kucai,bayam,kailan,brokoli,cili hijau,cili
benggala,daun betik.
Makanan ini menghalang makanan bersifat aktif merosakkan
badan dan menimbulkan penyakit
2.Makanan yang bersifat aktif.
Terdapat pada daging lembu,daging,ayam ikan/haiwan air
laut di goreng,di tumis,di panggang.
Makan yang telah di proses seperti makanan dalam
tin,roti,biskut, mee,bihun,bebola daging/ikan,nugget,gula pasir,gula tiruan dan
lain-lain lagi.
kebaikan
makanan ini memberi tenaga.Keburukannya jika di makan berlebihan menyebabkan
berbagai penyakit
Cuba anda perhatikan.
Dalam makanan seharian anda yang mana satu anda berlebihan?
Adakah anda sedang mengalami penyakit?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan