4/07/2013

Kenapa saya sakit 1

Saya makan sama seperti orang lain makan, tetapi kenapa saya sakit?
Jawapannya kerana makan tidak seimbang.

Makanan mempunyai 2 sifat
1.Makanan yang bersifat stabil.
Banyak terdapat dalam makanan yang berwarna oren,merah,ungu seperti lobak merah,tomato,terung ungu,cili merah, bawang merah, betik,limau oren,apel merah,tembikai,anggur ungu, halia, kunyit. Warna hijau gelap-cekup manis,daun kucai,bayam,kailan,brokoli,cili hijau,cili benggala,daun betik. 
Makanan ini menghalang makanan bersifat aktif merosakkan badan dan menimbulkan penyakit

2.Makanan yang bersifat aktif.
Terdapat pada daging lembu,daging,ayam ikan/haiwan air laut di goreng,di tumis,di panggang.
Makan yang telah di proses seperti makanan dalam tin,roti,biskut, mee,bihun,bebola daging/ikan,nugget,gula pasir,gula tiruan dan lain-lain lagi.
kebaikan makanan ini memberi tenaga.Keburukannya jika di makan berlebihan menyebabkan berbagai penyakit  

Cuba anda perhatikan.
Dalam makanan seharian anda yang mana satu anda berlebihan?
Adakah anda sedang mengalami penyakit?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan